Vietnet.no

Mạng lưới thông tin của Hội Người Việt Tỵ Nạn tại Nauy

HNVTN-banner2
HNVTN-banner1
HNVTN-banner4
HNVTN-banner3
HNVTN-banner6
HNVTN-banner7
HNVTN-banner5

søn19Aug2018

Sist oppdatertsøn, 30 jul 2017 2pm

Font Size

Cpanel

Báo Na Uy (VG) loan tin về thảm hoạ cá chết và biểu tình tại Việt Nam

Tonnevis med død fisk har de siste ukene blitt skylt i land på strendene i Vietnam. Nå vokser sinnet over myndighetenes håndtering av miljøkatastrofen.  

Millioner med fisk har siden april blitt skylt i land langs en 200 kilometer lang strekning av kysten i Vietnam. Titusener av familier som livnærer seg av fiske er berørt av det som er en av landets verste miljøkatastrofer de siste årene.

Kommunistregimet har utkommandert soldater for å grave ned tonnevis med død fisk og andre sjødyr som de siste ukene har skylt i land. Ifølge en uttalelse fra en tjenestemann 5. mai, skal minst 100 tonn fisk ha blitt drept i miljøkatastrofen.

Det er utstedt forbud mot innsamling, transport og salg av sjømat, både for menneske- og dyreføde, i den berørte regionen. Lokale miljømyndigheter har også advart lokalbefolkningen mot å svømme eller bruke vannet i oppdrettsanleggene sine inntil årsaken til fiskedøden er funnet, ifølge Reuters.

Myndighetene mistenker at den massive fiskedøden kan skyldes oppblomstring av giftalger, selv om miljøvernere og lokale fiskere retter anklagende pekefingre mot mulige giftige utslipp fra et Taiwan-eid stålverk. Anklagene er gjentatte ganger tilbakevist av selskapet.

Husker du denne? Mystisk fugle- og fiskedød rystet amerikansk delstat

Se bildene: Dette er ikke en grusvei, men flere millioner døde fisk 

<p>UTSLIPP: Dette stålverket i Ky Anh-distriktet, som eies av et taiwansk selskap, anklages for å ha sluppet ut giftig spillvann, og at dette kan ha forårsaket den mystiske fiskedøden.</p>

UTSLIPP: Dette stålverket i Ky Anh-distriktet, som eies av et taiwansk selskap, anklages for å ha sluppet ut giftig spillvann, og at dette kan ha forårsaket den mystiske fiskedøden. AFP 

Statsminister Nguyen Xuan Phuc har satt i gang en granskning av hvordan stålverket har fått utslippstillatelse, samtidig som også alle andre fabrikker i Vung Ang Economic Zone blir undersøkt. Vannprøver og døde fisker skal også være sendt til flere laboratorier i utlandet for analyse, ifølge Than Nien News.

Myndighetene har lovet at resultatene fra inspeksjonene skal offentliggjøres, men det har ennå ikke skjedd. De anklages også for å ha vært sene til å reagere på den enorme katastrofen – først tre uker etter at de første nyhetsmeldingene kom. Mange mener myndighetene kjenner årsaken til katastrofen, men at den holdes skjult for befolkningen – noe som har satt sinnene i kok, ifølge nettstedet.

Les også: Her har vinteren ført til fiskedød

I et land hvor media er strengt kontrollert og demonstrasjoner forbudt, har folk brukt sosiale medier til å uttrykke sitt sinne over myndighetenes ineffektive håndtering av miljøkatastrofen, men også økende misnøye med ettpartiregimets politiske, økonomiske og sosiale politikk, ifølge forskeren Xuan Loc Doan ved Global Policy Institute. 

<p>UVANLIG: Tusenvis av demonstranter har de siste ukene trosset forsamlingsforbudet, demonstrert for miljøet og mot det de mener er myndighetenes dårlige håndtering av miljøkatastrofen i Vietnam.</p>

UVANLIG: Tusenvis av demonstranter har de siste ukene trosset forsamlingsforbudet, demonstrert for miljøet og mot det de mener er myndighetenes dårlige håndtering av miljøkatastrofen i Vietnam. REUTERS 

De siste ukene har det vært flere demonstrasjoner både i Hanoi, Ho Chi Minh City og andre steder, hvor tusenvis av mennesker har tatt til gatene, til tross for at de vet at de risikerer å bli slått ned på av politiet og arrestert.

En norsk student i Vietnam opplyser til VG at det de siste dagene har vært store demonstrasjoner i Ho Chi Minh City, og at myndighetene prøver å begrense tilgangen til flere nettsider, hvor det fremkommer kritikk.

Ifølge Sydney Morning Herald er minst et titalls demonstranter banket opp og arrestert. FNs regionale representant for menneskerettigheter i Sørøst-Asia, Laurent Meillan, sier myndighetene i Vietnam er pliktige til å beskytte befolkningen sin og sikre de som er berørt av miljøkatastrofen.

FN-kontoret er også bekymret for behandlingen av demonstranter, og har oppfordret myndighetene til å garantere forsamlingsfriheten i tråd med internasjonal lov. 

<p>MYSTERIUM: En mann går på stranden i Quang Trach, hvor død fisk har skylt i land de siste ukene. Årsaken til fiskedøden er ennå ikke fastslått.</p>

MYSTERIUM: En mann går på stranden i Quang Trach, hvor død fisk har skylt i land de siste ukene. Årsaken til fiskedøden er ennå ikke fastslått. AFP

VG: http://www.vg.no/nyheter/utenriks/vietnam/massiv-fiskedoed-foerer-til-protester-i-vietnam/a/23685321/

 

 

Comments  

 
0 #3 Super User 2016-05-17 10:42
Mời nghe LM Dòng Chúa Cứu Thế giảng rất hay và có cơ sở

https://youtu.be/jKcY2uFIhYA

Chép đường link dưới đây:
https://youtu.be/jKcY2uFIhYA
 
 
0 #2 Super User 2016-05-17 01:01
Biểu tình tại Việt Nam kêu gọi bảo vệ môi trường biển:
https://youtu.be/3TDcmmDFWfA

https://www.youtube.com/watch?v=3TDcmmDFWfA&feature=youtu.be
 
 
0 #1 Super User 2016-05-17 00:58
Nghệ sĩ hài Trung Dân lên tiếng về sự kiện cá chết ở Hà Tĩnh, nhà máy Formosa ở Vũng Áng:
https://youtu.be/dxw7rguxjRU

https://www.youtube.com/watch?v=dxw7rguxjRU&feature=youtu.be

Cá cần nước sạch
Dân cần minh bạch!
 

You have no rights to post comments

Bildegalleri

Trung Thu Oslo 2009
Trung thu Lørenskog 2010
Tết Trung Thu 2011
Barnasverdensdag
Khai trương Nhà Việt Nam
Lễ bế giảng lớp Việt ngữ Nhà Việt Nam
CĐNV Nauy 09.06.11 chống phái đoàn ngoại giao VC tại Storting
Tết Trung Thu 2012
Tết Tân Mão 2011
Trung Thu Oslo 2008