Vietnet.no

Mạng lưới thông tin của Hội Người Việt Tỵ Nạn tại Nauy

HNVTN-banner7
HNVTN-banner5
HNVTN-banner2
HNVTN-banner4
HNVTN-banner6
HNVTN-banner3
HNVTN-banner1

søn22Jul2018

Sist oppdatertsøn, 30 jul 2017 2pm

Font Size

Cpanel

Sterk vekst i Vietnam

Markedsliberalisme rår. Meningsmonopol består.

Aftenposten Morgen  -  30.04.2005  -  Side: 12  -  Seksjon: UTLAND  -  Del: 1

Forfatter: Filseth Gunnar - Klasse: Media, Vitenskap -

I dag er det 30 år siden Hanoi-hærens panserkolonner dundret inn i Saigon. Det ble masseflukt fra landet. Men i dag ønskes tidligere «folkefiender» - og pengene deres – velkommen tilbake. GUNNAR FILSETH

Ha Long, Vietnam Den kan bare så vidt skimtes gjennom tåkedisen i det fjerne, verdens kanskje mest berømte tak-konstruksjon: Operahuset i Sydney! Men vi befinner oss jo i Ha Long-bukten, selve naturperlen her i Vietnam, nå også vernet om av UNESCO som en del av vår kulturelle verdensarv.
Et synsbedrag? Guiden har forklaringen: Sydney-operaen er forbildet, men dette er en utgave i miniatyr. Kan noen gjette hvem som har fått dette i stand? spør han, og svarer selv med en smule overraskelse i stemmen:
- Nguyen Cao Ky!
Jovisst, en av de absolutte toppfigurene i det USA-vennlige Saigon-regimet. Luftmarsjall og sjef for Sør-Vietnams flyvåpen, statsminister og visepresident i en årrekke. Fordømt som folkefiende og USA-lakei av verste sort av det konkurrerende regimet i Hanoi.
I dag lyder guidens kommentar, nesten som i ærefrykt: - Han er stinn av penger!
Panikk og flukt. Hos meg går tankene tilbake til Saigon i aprildagene 1975. Panikken var i ferd med å gripe tak - intet lot til å kunne stanse Hanoi-hærens panserkolonner der de valset ned alle forsøk på motstand. President Nguyen Van Thieu hadde tatt flukten. Men Nguyen Cao Ky var en stabeis. Han trommet sammen til et siste folkemøte og holdt det som siden ble kalt «Stalingrad-talen»:
- Det er bedre å gjøre Saigon til et nytt Stalingrad enn å gi seg. Verden husker Stalingrad, men om vi strekker våpen, kommer ingen til å huske Saigon. Vi må kjempe fra hus til hus, mann mot mann, til siste patron...
Men også luftmarsjallen fant det for godt å stikke av med sitt eget helikopter 29. april.
I fjor kom han så tilbake etter 29 år i landflyktighet og ble mottatt med fagnad. For nå leder han et amerikansk-vietnamesisk konsortium som pøser dollar inn gamlelandet der hans gamle kommunistiske motmenn rår grunnen.
Voldsom vekst. Det dramatiske maktskiftet i 1975 førte til masseflukt fra Vietnam. Flyktningene ble fordømt som «folkets fiender», men i dag har pipen har en ganske annen lyd. De tre millioner vietnameserne som lever og arbeider utenlands er et «nasjonalt aktivum». De gjør en i dag en verdifull innsats med å bygge nasjonen, lyder det fra viseutenriksminister Nguyen Phu Binh i forbindelse med 30-årsjubileet.
Vietnam har gjort et økonomisk tigersprang det siste tiåret. Veksten har ligget på rundt 7 årlig, en slags bestenotering for samtlige land i Sørøst-Asia. Mye av den økonomiske vekstkraften skyldes pengeoverføringer fra vietnamesere i utlandet - de tidligere «folkefiendene» er nå i ferd med å vende tilbake som investorer.
Viseutenriksministeren kunne vise til at utenlandsvietnamesere i fjor overførte tre milliarder dollar (20 milliarder kroner) til Vietnam via offisielle kanaler. Samme år kom 430 000 utenlandsvietnamesere på besøk til gamlelandet, viser statistikken. Bare til den vietnamesiske nyttårsfesten i februar i år kom 200 000.
Dagens Vietnam har et slags dobbelt kommandosystem. Gammelkommunistene styrer med ideologien som før, mens økonomien har fått en slags frigjøring med stadig videre armslag for markedskreftene. Ideologene sverger fortsatt til ettpartistatens maktmonopol, her tåles ingen dissens. Heller ikke på Internet som trenger seg inn også i Vietnam, skjønt her i strengt kontrollerte former.

FAKTARAMME
VIETNAM 84 millioner innbyggere.
Utenrikshandelen seksdoblet fra 1993 til 2003.
Verdens største riseksportør, konkurrerer med Colombia om 2. plassen blant kaffeeksportører etter Brasil.
Privat sektor står for 65 prosent av eksporten og er i sterk vekst. Mer enn 100 000 privateide bedrifter i 2005 mot 110 i 1990.
Brutto nasjonalinntekt (BNI) per innbygger er 2770 kroner, ifølge Verdensbanken.

sterktvekst1Byen med to navn er økonomiens lokomotiv
Ho Chi Minh-byen - Tid er penger. Og det er jo så mye kjappere å si Saigon . . .
Han kaster da heller ikke bort tiden, kanonfotografen som opererer utenfor Rex Hotel, CIAs hovedkvarter den gang Saigon var Sør-Vietnams hovedstad. I dag troner her en statue av CIAs erkefiende, Ho Chi Minh, som byen nå er oppkalt etter, offisielt. Mange vil gjerne fotograferes med «Onkel Ho» som bakgrunn, forteller fotografen. Men hva navnet angår: Ingen full seier til landsfaderen.
Ho Chi Minh-byen eller Saigon? Jo takk, begge deler. Ho Chi Minh City er det politisk korrekte, men brukes nesten bare når noe skal gjøres offisielt og formelt. De som bor i byen, kaller den bare Saigon, slik som da den var Sør-Vietnams hovedstad (1954-75). - Nå som før er Saigon Vietnams økonomiske motor med en formidabel energiutfoldelse på det menneskelige plan. Vekstraten har i en årrekke ligget på ca. 15 , det dobbelte av landsgjennomsnittet. En magnet som har trukket til seg 7-8 millioner - tre ganger så mange som for 30 år siden, da byen også var svært overbefolket.
For et tiår siden ble fortauene erobret av barfot-kapitalistene, som de kalles, gateselgere som her driver business for egen regning og risiko. Fortauene har siden vært et viktig operasjonsfelt i gjenreisningen av kapitalismen. Gatehandelen var en tid like livlig som under krigen. Men i år har myndighetene hatt en større ryddeaksjon for å gjøre fortauene mer fremkommelige.

FAKTARAMME
VIETNAMKRIGEN Nord- Vietnam startet midt i 1960-årene en massiv offensiv, støttet av Kina og Sovjetunionen, for å ta makten i Sør- Vietnam.
USA fryktet kommunist-kontroll i hele Sørøst- Asia, og sendte store styrker for å hjelpe regimet i sør. Den lange krigen kostet 58 000 amerikanere og millioner vietnamesere livet.
Våpenhvilen i januar 1973 innledet USAs tilbaketrekning, som ble avsluttet 30. april 1975 med Saigons fall.

Bildetekst: En ung kvinne fotograferer med mobiltelefonen mens krigsveteraner ser på. Det er et land i rask utvikling som i dag feirer 30-årsdagen for seieren over USA. FOTO: J. WAINWRIGHT 30. april 1975: Nordvietnamesiske stridsvogner ved presidentpalasset i Saigon. FOTO: REUTERS 

You have no rights to post comments

Bildegalleri

Trung Thu Oslo 2009
Trung thu Lørenskog 2010
Tết Trung Thu 2011
Barnasverdensdag
Khai trương Nhà Việt Nam
Lễ bế giảng lớp Việt ngữ Nhà Việt Nam
CĐNV Nauy 09.06.11 chống phái đoàn ngoại giao VC tại Storting
Tết Trung Thu 2012
Tết Tân Mão 2011
Trung Thu Oslo 2008