Vietnamesiske matsoppskrifter


Det er lett å finne noe for enhver smak i Vietnam.

Kjøtt, fugl, fisk og annen sjømat, grønnsaker og frukt er av utmerket kvalitet, og tilberedelsen er svært delikat og variert.

Et vietnamesisk måltid består av en nesten endeløs rekke småretter, og som oftest er den siste ris, ris som spises sammen med en suppe. Ris er alltid med.
Cơm er ordet for ris, og brukes også som betegnelse for mat.
Vietnamesisk mat er sjelden sterkt krydret i utgangspunktet, men det står alltid sauser og krydder på bordet, så du selv kan bestemme hvor sterk den skal være.

 


Tips: se etter hva de vietnamesiske gjestene gjør, hva de dypper i hvilken saus, og gjør som dem.

Svært kort sagt: vietnamesisk mat er fantastisk god.

Drikke? Det vanligste flaskevannet heter "La Vie".
Øl heter bia.

Noen ord og uttrykk:
Cơm, kokt ris.
Ris hører med til alle hovedmåltider.
I Vietnam er ris ikke bare ris, som en kanskje kan tenke seg.
Populære ristyper er Tam Thom og Nang Huong, begge velduftende rissorter.

Phở er nudler.
Hvis du er utenfor allfarvei og må ha noe å spise, er pho ga (fø gæ) - nudelsuppe med kylling - et meget godt forslag.
Vil du heller ha nudelsuppe med kjøtt, bestiller du pho bo (fø bå).
Dette er god, lett, nærende mat, og er ikke farlig for magen.

Et vanlig måltid kan være Món ăn khô - et måltid uten suppe.
I tillegg til ris serveres det tallerkener med svinekjøtt, fisk, reker og grønnsaker, enten rå eller kokt i olje, pickles, og ulike sauser.

Món canh er et måltid med suppe, med svinekjøtt, krabbe, storfekjøtt eller fisk.

En spesialitet er Bánh Chưng, klebrige riskaker, svinekjøtt og grønne bønner, pakket i bananeblader.
En delikatesse synes mange, men smaken er så forskjellig.
Det er vel verdt å prøve, og det koster nesten ingen ting.

Et godt råd: spis på de minst europeisk utseende spisestedene. De er ofte svært enkle, noen lave bord og stoler på fortauet, eller noen bord innenfor i et ikke altfor elegant lokale.
Du kan se et eksempel på et slikt spisested her.

Det er fire gode grunner til at du bør spise på slike steder:
1. Du ser at maten er nylaget, den blir faktisk laget mens du ser det, og det minsker risikoen for magetrøbbel.
2. Maten her er god, ofte bedre enn på dyrere steder.
3. Du treffer vietnamesere, ikke bare turister.
4. Det er utrolig billig.


fra webside http://www.viet-jan.com